
سلطان سید احمد نوادگان امام مجتبی (ع) می باشد که در دوران صفوی در اطراف کرمان زندگی می کردند. ایشان در زمان حیاط اون به ترویج دین اسلام مشغول بودند. وی مردی عالم، فاضل، متتبّع، محقّق بوده و از علوم و معارف متداول زمان خود شامل فنون عربی و ادبی فقه و حدیث و کلام و فن حساب به حدّ کافی بهره داشته، امّا عمده تخصّص او در فنّ تاریخ و انساب است که در این رشته به سر حدّ کمال تحقیق و اجتهاد رسیده بود و در عهد خود استاد نسّابه مسلم، مشار بالبنان به شمار میرفت، و تألیفات ایشان(۲کتاب مشهور اعمدالطالب فی انساب ال ابیطالب و کتاب بحر الانساب) نیز که به هر دو زبان فارسی و عربی با نثر شیوای بلیغ و موجز انشاء شده است.
سلطان سید احمد معروف به ابن عنبه در بنایی بسیار قدیمی بر جا مانده از عهد صفویّه آرام گرفته اند.
آٰرامگاه با سر درب قدیمی آغاز میشود که دور آن را ۱۰ حجره با سکوهای ۵۰ سانتیمتر فرا گرفته است. ارتفاع ایوان حدود ۸ متراست که در ضلع راست آن دو ستون کوچک برای ایوان کوچکتری تعبیه شده که ظاهراً مربوط به دوران قاجاریّه است. در وسط این صحن چشمه آب قناتی در جریان است که سه اصله درخت کاج و چنار تنومند به قطر ۱۵/۱ و ارتفاع تقریبی ۳۰ متر قرار دارد که عمر آنها بالغ بر سیصد سال تخمین زده میشود نمایی از سردرب ورودی امامزاده سیّد احمد کبیر پس از عبور از سر درب بقعه، به صحن کوچکی میرسیم که دورتا دورآن را حجرهایی جهت دفن اموات تعبیه نمودهاند که به ۱۱ واحد میرسد.
ایوان رفیع و مدخل اصلی بقعه، مقابل سردرب قرار دارد که دارای مقرنسهای ظریف است. دو درب کوچک در طرفین ایوان قرار دارد که جهت اتصال مسجد و حجره زیر ایوان کار گذاشتهاند. قبر مرحوم حجه الاسلام سلاله السّادات حاج سیّد جلال الدّین موسوی متوفای ۲۵ ربیع الثانی سال ۱۳۹۷ ه. ق در همین ایوان است. مرقد امامزاده در اتاقی به ابعاد ۱۰×۱۰ متر قرار گرفته و دارای ۴ صفّه زیبا به ارتفاع ۷ متر است که درهر یک از آنها یک پنجره تعبیه شده است. داخل آرامگاه بسیار باشکوه و ماهرانه طراحی شده و نقاشیهای زیبا درزمینه گل و بوته، گچبریهای تصویری دیگر از ایوان با شکوه امامزاده سیّد احمد سرآسیاب ظریف در زمینه زرد و طلایی با خط ثلث بر ابهّت آن افزوده است. چهار زاویه بقعه را با ایجاد چهار گوشواره به هشت ضلعی تبدیل نموده و سپس با ایجاد چندین طاقنما و محراب چه به دایره تبدیل نموهاند که در نتیجه گنبد عرقچینی و زیبای مزار که ارتفاع آن ۶ متراست بر آن استوار کردهاند در شرق و غرب این اتاق، دربی به مسجد متصل به حرم قرار دارد که ابعاد آن۹×۹ متر است. قطر دیوارهای صفّه و مسجد حدود ۲ متر است و شالوده همهٔ آنها از خشت و گل میباشد در وسط بقعه، قبر امامزاده قرار دارد که به اندازه ۵۰ سانتیمتر بالا آورده و بر روی آن پارچه سبز نهادهاند. برای محافظت از قبر، ضریحی چوبی مشبّک بزرگ به طول ۲۰/۳ و عرض ۲ و ارتفاع ۲ متر به شکل گهوارهای نصب است که با رنگ سبز نقاشی شده است. نقاشیهای دیوار از ملااحمد نقّاش حکیم است که درسال ۱۳۰۰ ه. ق در دوره قاجاریه انجام شده است. اشعار با خط ثلث زیبا دور تا دور بقعه است که متأسفانه اکثر آن از بین رفته امّا آنچه خوانده میشد حکایت از آن دارد که شخصیت مدفون را برادر امام رضا تلقی نمودهاند.
موقعیت مکانی امامزاده سلطان سید احمد کبیر
امام زاده سلطان سید احمد در روستای سرآسیاب در فاصله ۱۰ کیلومتری شهر چترود و در مسیر جاده کرمان -زرند قرار گرفته است.